Baas in eigen dorp?

Al negen jaar strijdt Stichting Behoud Erfgoed Rosa Spier voor het behoud van het huidige Rosa Spier Huis (RSH) aan de Esseboom en tegen de onzalige sloop/nieuwbouwplannen, die als sinds 2005 binnen het bestuur en directie van de Stichting Esseboom/Stichting Rosa Spier Huis met veel aplomb worden gepresenteerd en steeds weer wijzigen.

De uiteindelijk gekozen plek, pal langs de A1 is een zeer ongelukkige.
Zowel zo’n 28 van de huidige bewoners van het RSH, een aantal omwonenden als onze stichting, gesteund door de Erfgoed Vereniging Heemschut en de Nederlands Tuinenstichting (vanwege de dreigende sloop van het huidige RSH en het amoveren van de tuin van Mien Ruys) hebben tevergeefs bezwaar respectievelijk beroep aangetekend, maar zijn niet-ontvankelijk verklaard. Daardoor is de betrokken rechter van de Rechtbank Midden Nederland niet toegekomen aan de inhoudelijke bezwaren.

En die zijn nogal ingrijpend.
Het gaat in principe om de volgende zaken:
– de gemeenteraad heeft, op 5 juli 2017 in een met algemene stemmen aangenomen motie, uitgesproken dat de Stichting Esseboom pas met de aanvang van bomenkap mag beginnen als de vergunning onherroepelijk is;
– op 10 juli heeft B&W de omgevingsvergunning verleend. Daarin is slechts een algemene bepaling opgenomen dat “…binnen een jaar na verlenen van de vergunning met de het kappen moet zijn begonnen”. Dus de motie is niet verwerkt in één van de voorwaarden bij die vergunning;
– op 28 juni 2017 stelt B&W de Geluidskaart 2016 voor Laren vast en stuurt een memo daarover aan de raadsleden met de mededeling dat die ook te vinden is op de website van Laren;
– op 10 juli, dus twee weken later wordt vergunning verleend, mede op grond van de geluidskaart 2011, die dus niet meer geldt. Dus hier handelt B&W in strijd met de normen in de Wgh – Wet geluidhinder (op basis van art. 83, lid 1), die bepaald dat in een zone binnen de contour van >53 dB geen nieuwbouw woningen en zorginstellingen gebouwd mogen worden.

Bovendien voldoet het besluit van B&W van april 2013 tot verhoging van de grenswaarde verkeerslawaai voor maximaal 35 woningen (gebaseerd op een oud plan van een ander architectenbureau) tot de, wettelijk maximaal toegestane waarde van 52 dB, dus ook niet meer!
De >53 dB contour op de Geluidskaart voor Laren van december 2016 is al zover over de bouwlocatie opgeschoven dat het Zorg- en Cultuurgebouw met 43 zorgwoningen (SOM en PG) binnen die contour valt. Gaf het Ingenieursbureau Cauberg-Huygen (bestemmingsplan Laren-West, van kracht op 7 mei 2014) nog aan dat in 2011 de geluidsituatie het bouwen van woningen aldaar mogelijk maakte, voor 2021 gaven zij als prognose, dat vrijwel de gehele locatie binnen de contour van >53 dB zou komen te liggen! De huidige geluidssituatie gaat dus inderdaad die richting op.

De omgevingsvergunning is dus in strijd met de Wgh. Als er nu niets gebeurt worden er dus 43 zorgwoningen en 92 appartementen gebouwd die in feite onbewoonbaar zijn door het verkeerslawaai van de A1! De in het bouwplan opgenomen gevelisolatie kan onvoldoende het vereiste geluidsniveau binnen garanderen en op de balkons en dakterrassen zitten is dus ook niet aangenaam! Het hele plan is simpelweg in strijd met de milieuwetgeving!

Een gedachte over “Baas in eigen dorp?

  1. Het is een groot en grof schandaal dat er überhaupt over gesproken wordt deze gift teloor te laten gaan en al helemaal dat de achterliggende gedachte dat deze creatieve geesten hier verder kunnen gaan met hun kunst/ muziek/ acteren geen navolging zal krijgen indien de Gemeente Laren dit unieke project niet beschermt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s